Moeilijke onderwerpen toegankelijk en bespreekbaar

Manga serie Wereldbank behandelt armoede, AIDS, corruptie

De Wereldbank geeft met de Amerikaanse manga en anime uitgever Viz Media een serie stripboeken en animatiefilms uit om wereldproblemen in ontwikkelingslanden en elders bespreekbaar te maken. In de 1 World Manga serie gaat het onder andere over armoede, HIV/AIDS, corruptie en milieuproblemen zoals de opwarming van de aarde.

Wereldproblemen voor iedereen

In 1 World gaat de held/hoofdpersoon Rei een aantal problemen te lijf waar de hele wereld mee te maken heeft. Het gaat om grote serieuze wereldproblemen maar de gekozen aanpak moet deze bespreekbaar en toegankelijk maken voor de massa.

Manga is de Japanse benaming voor de strip. Animatiefilms in vergelijkbare tekenstijl worden aangeduid als anime. In Japan is manga erg populair bij jong en oud. Een vijfde tot een kwart van het gedrukte papier in Japan schijnt manga te zijn, op zo'n beetje iedere straathoek kun je het kopen en er zijn enorme boekwinkels als supermarkten met manga.

Door de cultuurverschillen zijn er ook flinke verschillen tussen manga (anime) en de westerse strip (tekenfilm). Op jonge lezers gerichte manga en anime heeft vaak de kenmerkende grote ogen. Er is ook al heel wat meer of minder aangepaste westerse manga. Manga en anime zijn ook buiten Japan, al of niet in meer westerse vorm, zeer populair.

'1 World' exemplaren voor 300 bibliotheken, winst naar goede doelen

De boeken die door de Wereldbank en het Amerikaanse Viz Media worden uitgegeven worden geschonken aan bibliotheken. Bij de bekendmaking van het initiatief waren dit 300 bibliotheken. De winstmarge van Viz Media op verkochte exemplaren wordt geschonken aan goede doelen.

De keuze voor manga

H. Dirk Koehler, uitgever bij de World Bank Group licht zijn keuze voor een populair medium als manga toe op Anime News Network:

"Young people make up almost half the world's population today, with nine out of ten living in developing countries. The World Bank sees this partnership with Viz Media as a unique opportunity to communicate with young readers through the popular medium of manga, and engage them on critical global issues that matter to them."

Meer informatie van Wereldbank

Informatie over de inmiddels verschenen delen van de 1 World Manga serie staat ook op de op jongeren en onderwijs gerichte website YouThink van de Wereldbank. Op YouThink ook een interview met auteur, redacteur, projectmanager Annette Roman

Een eerste deel van de Manga serie is nu vertaald naar een Anime versie, ofwel een animatiefilm in Japanse stijl. De filmpjes zijn te zien op de Wereldbank educatiewebsite YouThink (in WMV format en als Realmedia download ) en ook op YouTube. Elders op deze website verwijzen we direct naar de YouTube versie.

Meer educatieve toepassingen van manga

Zie voor meer educatieve toepassingen van manga ook het artikel Manga voor een woordenschat waar je mee slaagt op BovenindeBoom.nl, waarin toepassingen van manga ter sprake komen om de woordenschat te vergroten en om Shakespeare verhalen in een modern jasje te steken.

 

Auteur van dit artikel: Eelco Kraefft

Verwijzingen

Edumanga: Astroboy ontmoet Anne Frank

Op zijn blog ninthart.com heeft de Britse schrijver Bulent Yusuf een stuk geschreven dat kritiekloos enthousiasme over de educatieve strip aan de kaak stelt. Aanleiding d ...
4 okt 05
Reacties (0)

Manga als wetenschappelijk onderzoeksobject

Voor 70% van de eerstejaars van de opleiding Japans is de aantrekkingskracht die uitgaat van manga en anime (Japanse strips en tekenfilms) een belangrijke reden om Japans ...
20 dec 09
Reacties (0)
Zelfs een vak als economie kun je verstrippen

De avonturen van Johnny Bunko

Schrijver Daniel Pink en tekenaar Robert ten Pas hebben het aangedurfd een managementboek te maken in manga-stijl: 'The Adventures of Johnny Bunko: The Last Career Guide ...
20 dec 09
Reacties (0)
Nichiran gebruikt strips voor taalonderwijs

Japans leren met manga!

'Japanese in Mangaland' is een opmerkelijke taalcursus. Voor een ieder die interesse heeft in de taal of cultuur van het land van de Rijzende Zon, biedt deze cursus van h ...
7 aug 08
Reacties (0)
1WorldMangaPassage4ChildSoldiersP14.gif
1WorldMangaPassage2Covers.gif 1WorldMangaPassage2Covers2.gif